Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

ÇOK YİYENLERİN KARNI YERİNE RUHU AÇ OLABİLİR Mİ?

ÇOK YİYENLERİN KARNI YERİNE RUHU AÇ OLABİLİR Mİ?

ÇOK YİYENLERİN KARNI YERİNE RUHU AÇ OLABİLİR Mİ?

Sürekli bir şeyler yemek istiyor, sofradan kalkalı kısa bir süre olmasına rağmen kendinizi yine mutfakta buluyor, yemek yemek için açlığın fiziksel belirtilerine gerek duymaksızın sadece iyi hissettirdiği için yiyecek tüketiyorsanız açlığınız ruhsal/duygusal olabilir.

Yemek yemek yaşamımızı sürdürmek için en temel ihtiyaçlardan biri iken bazen kötü giden bir günün ardından ya da zor dönemlerden geçtiğimiz sırada bu yeme davranışının beyindeki haz merkezini uyarabilme özelliğinin bu eylemi tetiklemesi muhtemeldir. Bu özelliği sebebiyle diğer haz veren diğer maddelerde olduğu gibi yeme bağımlılığıyla da karşılaşabiliyoruz

Yaşadığınız olumsuz duyguların tetiklemesiyle aniden haz duygusu yaratabilecek bir yiyeceğe yoğun bir istek duyarak bunu açlık zannedebilirsiniz. Duygusal yemede amaç doymak değil iyi hissetmektir. Üzüntü, stres, kaygı, yalnızlık gibi durumlarda ödül gibi görerek yediğiniz yiyecekler tüketimin ardından pişmanlık duygusuna neden olarak daha kötü hissetmenize yol açabilir.

Bu durumda kendinizi gözlemleyerek hangi durum ve duygularda yiyeceklere yöneldiğinizi tespit ederek kontrol sağlayabilirsiniz. Duygu durumunuzun fazla yemeye yol açtığını fark ederek benzer durumlarda yemek yemek yerine başka iyi hissettiren bir eylemden yararlanarak duygusal açlığın önüne geçmeyi deneyebilirsiniz.

Yeterli gelmezse bunu aşmak için diyetisyen ve psikolog desteği alabilirsiniz.